druk, druk, druk

Onze wereld verandert steeds sneller. Dat is niet alleen merkbaar op politiek en economisch gebied, maar ook in je persoonlijk leven. Met behulp van geavanceerde apparatuur communiceren we steeds meer en steeds sneller. Vierentwintig uur per dag. Zeven dagen per week. Radio, televisie, computers, (mobiele) telefoons en faxen. Met een ongekende intensiteit. Het lijkt alsof je je er niet aan kunt onttrekken.
En wat antwoordt de moderne mens op de vraag hoe het met hem of haar gaat? ‘Druk, druk, druk’. Geen wonder. Want zelfs tijdens vakanties is vaak het grootste gedeelte van de tijd al ingevuld. Het wordt steeds moeilijker om momenten van rust voor jezelf te creëren. Raken daardoor steeds meer mensen overspannen?

30.000 dagen

Eigenlijk is tijd bijzonder kostbaar. je kunt een dag nooit overdoen. En je hebt er in een mensenleven maximaal zo’n 30.000 ter beschikking. Hoog tijd voor de vraag of je ze allemaal wel zo goed besteedt. Wat heb je eraan nog meer te werken, nog meer te verdienen, nog meer te kopen als je niet de tijd neemt om te genieten, te rusten, met vrienden samen te zijn …?
Er bestaat een oud recept om dit soort nieuwerwetse problemen op te lossen. Dat is het principe van zes dagen werken, de zevende dag rust. De zevende dag is de zaterdag, de sabbat.

Wat moet je doen?

Sabbat vieren is eenvoudig. Eigenlijk geef je jezelf 52 extra vakantiedagen per jaar. Op vrijdagavond, als de zon onder is, sta je jezelf toe al je zorgen en verplichtingen los te laten. De sabbat is geen dag van verboden, maar een dag van rust, inspiratie en vriendschap. De sabbat is er niet voor schepping (creatie) maar voor herschepping (recreatie). Een dag die rust en nieuwe energie geeft. Vierentwintig uur lang laat je je zakelijk leven rusten. En je geeft anderen de kans hetzelfde te doen.
Door anderen duidelijk te maken dat je een dag per week niet beschikbaar bent, toon je respect voor jezelf en meer dan dat. Je onderbreekt de niet aflatende cadans waarin de wereld om je heen je probeert te dwingen.
Om echt te ervaren wat de sabbat is, is het goed de sabbat elke week te respecteren. Daardoor kom je in het ritme van zes dagen werken, een dag rust. En je zult merken dat sabbat vieren een groot en kostbaar geschenk is dat niks kost maar veel oplevert. De sabbat is letterlijk een geschenk uit de hemel.

Tien geboden

De tien geboden beslaan in de bijbel nog geen halve bladzijde. Toch kan niemand ontkennen dat als iedereen zich zou houden aan deze tien leefregels, de wereld er een stuk beter uit zou zien. Eén van de pijlers van de tien geboden is de sabbat. God heeft de sabbat aan de mensen gegeven als monument van de schepping. Een noodzakelijk rustpunt in ‘t levensritme. Hij koos geen willekeurige dag van de week, maar benoemde een speciale dag. Daardoor is de sabbat een dag waar een speciale zegen op rust. Ook God rustte na zes dagen scheppende arbeid, een gebeurtenis waar onze weekindeling rechtstreeks van afstamt.

Meer weten?
Over de geschiedenis en oorsprong van de wekelijkse rustdag, over de speciale betekenis die God de sabbat gaf, over hoe de zondag de zaterdag verdrong en over de sabbat als brug tussen christenen en joden? Lees dan de brochure ‘De zevende dag, een geschenk uit de hemel‘  online of stuur een email via het contactformulier en ontvang gratis en geheel vrijblijvend de uitgebreide brochure.

 

Please follow and like us:
Geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *